][~*~*~ DerDiGuzeL_FoRuM ~*~*~][
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


Ogrenmek Ogrètmek ve Dost kazanmak icin
 
HomeHome  PortalPortal  GalleryGallery  SearchSearch  Latest imagesLatest images  RegisterRegister  Log in  

 

 Bilgisayarým Neden Yavaslýyor ?

Go down 
AuthorMessage
AmoN
Super Moderator
Super Moderator
AmoN


Number of posts : 329
Localisation : SÝVEREK City / TR | Hayatýn AnlamsýzLýkLar Þehrindeyim | Hayal KýrýkLýðýn BaþKentindeyim !!
Registration date : 2006-02-10

Bilgisayarým Neden Yavaslýyor ? Empty
PostSubject: Bilgisayarým Neden Yavaslýyor ?   Bilgisayarým Neden Yavaslýyor ? EmptyFri 25 Aug à 14:35

Ne kadar geliþmiþ olursa olsun, her bilgisayar bir süre sonra yavaþlar. Ancak bu eski görkemli günlerine dönemeyeceði anlamýna gelmez. Ýþte sisteminizin yüksek hýzda çalýþmasýný saðlayacak ipuçlarý.


Basit bir senaryo düþünün: Evde kullandýðýnýz internete baðlý bir bilgisayarýnýz var. Aile bireyleri de bu bilgisayarý e-posta kontrol etmek, internette sörf yapmak, oyun oynamak gibi amaçlarla kullanýyor. Bu da, bilgisayarýnýzýn her biri farklý kullaným alýþkanlýklarýna sahip olan birkaç kiþi tarafýndan kullanýlmasý demek. Ýnternetteki sayýsýz reklam ve pop-up pencere sayesinde bilgisayarýnýz, kolayca casus yazýlýmlarla dolarak hemen bir hedef haline gelebilir.

Bir bilgisayarýn yavaþlamasýnýn farklý sebepleri vardýr. Yetersiz disk alaný gibi basit bir problem olabileceði gibi, virüs veya casus yazýlýmlar gibi uç noktada problemler de olabilir. Bunu öðrenmenin en iyi yolu adým adým bu etkenleri elemek olacaktýr.

Çok fazla yazýlým

Çoðu PC’nin karþýlaþtýðý bu problem, arka planda çalýþan çok sayýda program yüzünden ortaya çýkar. Bu yazýlýmlarýn her biri bellek ve iþlemci gücü harcar. Bilgisayarýnýzýn belleði ne kadar fazla olursa, programlarýn yüklenme ve çalýþmasý için gereken süre azalacaktýr. Daha fazla programý ayný anda çalýþtýrabilmeniz de bu sayede mümkün olur.

PC’niz açýldýðýnda bu kadar çok yazýlým nasýl yükleniyor olabilir? iTunes, QuickTi-me Real Player, Microsoft Office veya Adobe Reader gibi bazý yazýlýmlar kurulurken, arka planda çalýþan araçlarý da kurarlar. Bu araçlar asýl yazýlýmýn bazý eklentilerinin bellekte saklanmasýný saðlayarak daha hýzlý yüklenmesini saðlar.

Bu araçlarýn açýlýþta çalýþmasýný önlemenin üç yolu var. Ýlki en basit yol, fakat geçici bir çözüm saðlýyor. Görev çubuðundaki ikona sað týklayarak programdan çýkabilirsiniz. Ancak bunu PC’niz her açýlýþýnda yinelemeniz gerekiyor.

Diðer bir yol ise ikona çift týklayarak programýn çalýþmasýný saðlamak. Daha sonra Options, Preferences veya Settings adýyla eriþilebilen seçeneklerden otomatik baþlamayý kapatabilirsiniz. Böylece açýlýþta bu programlar sizi rahatsýz edemez.

Bazý yazýlýmlar ise baþlangýçta çalýþma durumunun doðrudan ayarlanabilmesine izin vermez. Bu durumlarda geliþmiþ taktikler kullanarak bunu önleyebilirsiniz.

Sýrasýyla Baþlat ve Çalýþtýr’ a týklayýn. Buraya msconfig yazarak çalýþtýrýn. Baþlangýç sekmesinde açýlýþta çalýþmasýný istemediðiniz programlarýn adýnýn yanýndaki iþareti kaldýrarak sisteminizi yeniden baþlatýn.

Yetersiz bellek

Eðer Word, Internet Explorer, Photoshop, MSN Messenger gibi yazýlýmlarý 128 MB belleðe sahip bir bilgisayarda ayný anda çalýþtýrýrsanýz, bilgisayarýnýz yavaþlýðýyla size kabus yaþatabilir. Hatta PC’nizin kilitlendiðine bile þahit olabilirsiniz. Bu durumda daha fazla belleðe ihtiyaç duyarsýnýz. Size tavsiyemiz en az 256 MB belleðe sahip bir bilgisayar kullanýn.

Yetersiz disk alaný

Sistemi yavaþlatan sebepler arasýnda bellek kadar önemi olan bir faktör de disk alanýdýr. Eðer iþletim sisteminiz sürekli olarak yetersiz sanal bellek hatasý veriyorsa, bilgisayarýnýz geçici dosyalarý saklamak için sabit diskinizi kullanýyor demektir.Windows yetersiz alan hatasý verir, çünkü etkili bir þekilde çalýþabilmek için geniþ bir disk alanýna ihtiyaç duyar. Windows’un gerektirdiði bu alana sanal bellek adý veriliyor.

Eðer bol boþ alana sahip bir sabit diskiniz olmasýna raðmen bu tip bir hata alýyorsanýz, tüm verilerin ana diske yazýlmasý sorun olabilir. Windows’un kurulu olduðu C: sürücüsü program dosyalarýný depoladýðý gibi sanal belleðe de ev sahipliði yapar. Eðer C: sürücünüze kiþisel dosya, resim ve videolarýnýzý saklamaz ve sürücüde daha fazla boþ alan kalmasýný saðlarsanýz, bu problem ortadan kalkar.

Daha iyi bir alternatifse tüm dosyalarýnýzý ikinci bir disk bölümünde saklamaktýr. Örneðin D: sürücüsünde saklayarak, C: sürücüsünü rahatlatabilirsiniz. Ancak bunun için sabit diskinizde birden fazla bölüm olmasý gerekir. Bunu kontrol etmek için Bilgisayarým’ý açarak kaç tane sabit disk bölümü veya sabit disk olduðunu görebilirsiniz. Eðer iki ve fazla sürücü ikonu yer alýyorsa verilerinizi buraya aktarabilirsiniz. Eðer yeterli alanýnýz yoksa daha büyük bir sabit disk almaktan baþka þansýnýz yok.

C: sürücüsünde alan kaplayan dosyalarý ararken Belgelerim içerisindeki dosyalara bakmayý unutmayýn. C: sürücüsünde yer alan Belgelerim klasörünü, aþaðýdaki yöntemle baþka bir sürücüye aktarabilirsiniz.

1- Belgelerim klasörüne sað tuþla týklayýn ve Özellikler’e týklayýn.
2- Hedef klasör yeri altýnda, Taþý ya týklayýn ve yeni yerleþim bölgesini seçin. Yeni klasör oluþtur’a týklayarak Belgelerim adlý bir klasör oluþturun ve OK kutusuna týklayýn.
3- Karþýnýza gelen uyarý penceresinden iþleme onay vererek dosyalarýnýzýn yeni sürücü veya klasöre taþýnmasýný saðladýnýz. Artýk Belgelerim klasörünüz istediðiniz yeni yerde.

Gereksiz programlarý kaldýrýn

Sisteminizde kurulu olan çok sayýda program bilgisayarýnýzý yavaþlatabilir. Farklý ekran koruyucular, programlarýn deneme sürümleri, kurulum için bizi cezp edebilir. Ancak kullanmadýðýnýz programlarý sisteminizden kaldýrmayý unutmayýn. Belirli bir programý sistemden kaldýrmak için, Kontrol Paneli altýndan Program Ekle/ Kaldýr ikonuna týklayýn.

Sabit diski birleþtirin

Disk birleþtirme özelliði, sabit diskin üzerinde farklý yerlerde parça parça saklanan dosyalarý birleþtirerek, bu dosyalara daha hýzlý eriþilmesini saðlar. Sýk kullanýlan dosyalar daha kolay parçalanarak sabit diskinize daðýlýr. Bu da dosyanýn yeniden çalýþtýrýlmasý esnasýnda PC’nizin yavaþ iþlemesine sebep olur.Windows Disk Birleþtiricisi bu konuda yardýmýnýza koþarak, bu dosyalarýn tek parça halinde saklanabilmesini saðlar. Sýk bilgisayar kullanýyorsanýz, sabit diskinizi haftada bir birleþtirmenizde fayda var.

Virüsler, casus yazýlýmlar

Bilgisayara virüs veya casus yazýlýmlarýn girmesi hoþnutsuz bir durumdur ve ne yazýk ki bela yaratmak dýþýnda bir iþlevi yoktur. Bu yazýlýmlar dosyalarýnýzý çalýþmaz hale getirebilir, silebilir veya sisteminizi yavaþlatabilir. Norton gibi bir anti virüs yazýlýmý ve Microsoft AntiSpyware gibi bir casus yazýlým temizlik aracý kurmak iþinize yarayacaktýr.

En hýzlý ne kadar hýzlý?

Gün geçtikçe daha hýzlý bilgisayarlar piyasaya çýkýyor. Bunun sebebi, daha etkili bilgi iþlem gücüne duyulan ihtiyaç. Ancak gereksiz harcama yapmak istemiyorsanýz, yeni donaným satýn almadan önce ihtiyaçlarýnýzý belirlemelisiniz. Hýzlý bir iþlemci video iþleme için iþinize yarayabilirken, yeni bir ekran kartý oyun keyfinizi artýracaktýr. Daha fazla bellek ise genel performansý etkiler.

Gerek duymadýðýnýz hýz için harcama yapmanýz çok mantýklý deðil, her zaman daha hýzlý bilgisayarlar varolacaktýr fakat bu gerçekten ihtiyaç duyduðunuz þey olmayabilir. Daha da önemlisi, PC’niz yavaþlamasý ihtiyaçlarýnýz arttýðý anlamýna da gelebilir.




aLýntý
Back to top Go down
http://s6.bitefight.net/c.php?uid=132474
 
Bilgisayarým Neden Yavaslýyor ?
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
][~*~*~ DerDiGuzeL_FoRuM ~*~*~][ :: Bilgisayar :: Bilgisayar-
Jump to: