AmoN Super Moderator
Number of posts : 329 Localisation : SÝVEREK City / TR | Hayatýn AnlamsýzLýkLar Þehrindeyim | Hayal KýrýkLýðýn BaþKentindeyim !! Registration date : 2006-02-10
| Subject: Windows ve Linux u Ayný Bilgisayara Kurmak(Resimli) Fri 25 Aug à 14:46 | |
| Linux kurmak isteyip, Windows'u çok ararým ben diye korkanlarýn en büyük sorunu "ayný bilgisayara Windows ve Linux kurulur mu" olmuþtur. Ýþte cevap, EVET KURULUR, hemde sorunsuz çalýþýr. Hatta açýk kaynaklý muhteþem boot yükleyici yazýlým "GRUB" sayesinde bilinen tüm linux daðýtýmlarýný ve windows'u ayný bilgisayara yükleyebilirsiniz. Yeterli alanýnýz varsa bu mümkün. Tabi biz þimdilik abartmadan, bir adet Windows ve bir adet Linux daðýtýmýný ayný bilgisayara nasýl yüklüyoruz ona bakalým. Linux daðýtýmý olarak Ubuntu ve Suse'yi seçtim. Ýlerde baþka bir daðýtým da popülerleþirse onu da anlatýrým ancak unutmayýn temelde yapacaklarýmýzýn birbirinden farký yok. Temel olarak Windows kurulu bir bilgisayara, ikinci bir iþletim sistemi kurabilmek için, windows'un kurulu olduðu bölüm dýþýnda farklý bir bölüme ihtiyacýmýz var. Windows'un C:'ye kurulu olduðunu varsayarak, C: dýþýnda bir bölümü Linux için seçmeliyiz. Burdaki bilgilerin yok olacaðýný unutmayýn. Burada F: Sürüsücüsüne kuracaðýz.
Windows içerisinden, start>mycomputer[saðtuþ]>manage baþlat>bilgisayarým[saðtuþ]>yönet diyoruz
Karþýmýza Bilgisayar Yönetimi "computer management" çýkýyor.
Burada, soldaki menüden Disk Yönetimi "Disk Management" ýn üzerine bir kez týklýyoruz ve sað tarafta mecvcut disklerim görüntüleniyor. Bakýn burada C: F: ve D: (CD ROM) görünüyor. Biz F:'ye linux kuracaktýk.
Bu yüzden F: diskinin üzerine sað týklýyoruz ve "delete partition" bölümü sil diyoruz. Dikkat: Bu diskteki bütün veriler kaybolur
Netekim Windows'da soruyor, Bu diskteki veriler silinecektir, devam etmek istiyor musunuz? Evet diyoruz. Çünkü bu bölümdeki verileri yedekledik ve ya zaten hiçbir veri yoktu. Linux kuracaðýz o bölüme.
Þimdi karþýmýza þu görüntü çýkýyor. Türkçesi, eskiden F: olan bölümüüz þu an "boþ alan" olarak görünüyor.
Windows üzerinde yapacaklarýmýz bu kadar.
elelim Ubuntu'yu Windows'un yanýna, Windows'a zarar vermeden nasýl kuracaðýmýza. Aslýnda çok basit. Ubuntu CD mizi Cd Rom'a takarak bilgisayarýmýzý yeniden baþlatýyoruz ve normal kuruluma baþlayýn. Ancak, kurulum esnasýnda"Diskleri Bölümleme" adýmýna geldiðimizde, biz daha önce windows'dan bir bölümü sildiðimiz için, artý bir seçenek çýkýyor karþýmýza. "use the largest continuous free space" Yani en büyük boþ alaný kullan, bizim daha önce Windows üzerinden sildiðimiz bölümden bahsediyor. Onu silmemizle "free space/un allocated space" yani boþ alan/bölümlenmemiþ alan olmuþtu.
Tabii ki bu seçeneði seçip, kurulumu Ubuntu Kurulumuna devam ediyoruz... Kurulum tamamlandýðýnda bilgisayarýmýz þu þekilde açýlmaya baþlayacak: Aþaðý yukarý ok tuþlarý ile hangi iþletim sistemini seçersek o açýlacak.
Windows'un Yanýna Suse kuralým þimdi de. Aynen Ubuntu'da olduðu gibi Suse CD/DVD mizi takýp yeniden baþlatýyoruz. Suse kurulum ekraný karþýmýza çýkýyor. Ýkinci seçenek olan "installation" diyerek devam ediyoruz
Bir takým iþlemler yapýyor kendi kendine...
Dil seçimine geliyoruz. Türkçe ve ya istediðimiz baþka bir dili seçiyoruz, ve ileri diyoruz.
Gene bir müddet bir takým iþlemler yapýyor kendi kendine ve "kurulum ayarlarý" bölümüne geldiðinde duruyor. Bu bölümde kurulum sonrasý kullanacaðýmýz Suse için, paket seçiminden donaným ayarlamalarýna kadar her türlü ayarý yapmamýz mümkün. Biz þimdilik sadece bölümlendirmeye bakacaðýz ve Windows'un yanýna Windows'a zarar vermeden kurulmasýný saðlayacaðýz. Fare ile "bölümlendirme" yazýsýnýn üzerine týklýyoruz.
Önerilen bölümlendirme ayarlarý çýkýyor. Suse'nin önerilen bölümlendirmesi Windows'u silmeye yöneliktir. Suse'de suç aramayýn, bütün iþletim sistemlerini varsayýlan kurulum ayarlarý böyledir. Aþaðýdaki seçeneklerde varsayýlan olarak "accept proposal" iþaretlidir. Biz son seçenek olan, "create custom partition setup" yani býrak da biz ayarlayalým nasýl kurulacaðýný seçeneðini iþaretliyoruz ve ileri diyoruz.
Bu bölümde karþýmýza hard disk durumuz çýkýyor. Unutmayýn burda karþýmýza sadece fiziksel hard disklerimiz çýkar. Yani bilgisayarýnýzda kaç bölüm olduðu deðil, kaç adet fiziksel harddisk varsa onlar çýkar. Biz sildiðimiz bölüm hangi harddsikde ise onu seçiyoruz. Burdaki makinada zaten bir adet harddisk olduðu için, onu seçiyoruz. ve Ýleri diyoruz
Kilit soru burada karþýmýza çýkýyor. Akýllý Suse bu harddisk üzerinde boþ alan olduðunu (En baþta Windows üzerinde sildiðimiz bölüm) anladý ve oraya kurulayýmmý diye soruyor. Evet diyoruz.
Kurulumun geri kalaný, kendi kendine sonlanýyor. Sadece arada ileri tuþuna basmak ve bazý basit ayarlarý yapmak kalýyor. Ve bilgisayarýmýz gene Grub adý verilen açýlýþ yöneticisi ile baþlýyor. Ýstediðimiz iþletim sistemini seçerek açýyoruz.
DÝKKAT: Eðer bir sebeple Windows'un yanýna kurduðunuz Linux'u kaldýrmak isterseniz, en baþta anlattýðýmýz Windows Disk yönetiminden linux kurulu bölümleri silebilirsiniz. Ancak açýlýþ yöneticisi "grub" da silinieceðinden bilgisayarýnýz açýlmayacktýr. Bir adet Windows XP Cd si ile bilgisayarý açýp, ilk ekranda "r" tuþuna basarak tamir etmeniz ve windows açýlýþ yöneticisini tekrar yüklemeniz gerekmektedir. R ye basýp açacaðýnýz tamir konsýlunda girmeniz gerekn komut önce hangi iþletim sistemini tamir etmek istediðiniz: muhtemeln bir adet WÝndows kurulu olduðu için "1" daha sonraki tamir komutu "fixmbr" dir. Bunu yaptýktan sonra windows sorunsuz açýlacaktýr.
Linux u Silmek!!! Yani, Windows ve linux kurulu bilgisayarýnýzdan linux u kaldýrmak için, Windows'dan Bilgisayarým>saðtýk yönet>disk yönetimi Linux kurulu partisoyna saðtýk> bölümü sil
Bundan sonra daha önce Linux kurlu olan bölüm, disk yönetiminden "free space" olarak görünceketir. Burdan bir mantýksal sürücü oluþturmak için zaten size formatlayacaktýr kendisi..ALýntý | |
|